Meer participatie in mobiliteitsbeleid

Op weg naar breed gedragen mobiliteitsbeleid, samen met TRIDÉE

Participatie met stakeholders en bewoners hoort volgens TRIDÉE thuis in elk stadium van beleidsvorming - vanaf het begin. Enerzijds om zoveel mogelijk informatie over de lokale context te verzamelen, anderzijds om het draagvlak af te toetsen. Vanuit het standpunt van de gemeente is transparantie een belangrijke motivatie en vergroting van de betrokkenheid van stakeholders en inwoners bij het beleid een belangrijk doel. Volgens TRIDÉE is participatie vooral ook belangrijk om de juiste problemen te adresseren, effectieve oplossingen te kiezen en een zo breed mogelijk draagvlak te creëren: het is de beste manier om het succes van een mobiliteitsproject of beleidsbeslissing te garanderen. TRIDÉE baseert zich op verschillende studies en eigen ervaringen om participatie tussen gemeenten en inwoners telkens weer een stapje verder te brengen.

We zetten zoveel mogelijk in op een combinatie van online en offline participatie. We zijn ervan overtuigd dat de twee manieren elkaar aanvullen en versterken.

  • Online werken we met verschillende tools (zoals participatieplatformen Citizenlab/Be-Part/Hoplr of de Facebookpagina van de gemeente), afhankelijk van welke tool de gemeente gewoon is te gebruiken.
  • Alle offline participatie, met burgers en in andere organen, bedenken en animeren wij zelf. Participatie is immers één van de drie pijlers van TRIDÉE en we hebben ruime ervaring en referenties.

We blijven zoeken naar wervende methodieken die de aandacht trekken van inwoners en de gewenste informatie opleveren.

In 2019 begeleiden we verschillende participatietrajecten in Vlaanderen (Merksplas, Zoersel, Rotselaar, Sint-Niklaas), Brussel (Anderlecht, Koekelberg, Brussels Gewest) en Nederland (Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard, Teylingen, Haarlem). Als het aan TRIDÉE ligt, volgen er nog veel meer!


Thema's:Participatie in Anderlecht

Contactpersonen:


Stijn Derkinderen
M: stijn@tridee.eu
T: +32 3 226 77 90Participatie gemeente Anderlecht

Gerelateerde Projecten

1

Burgers in m.e.r. procedures

Betrokkenheid van burgers en maatschappelijke organisaties gewaarderd
Lees meer

Tracéstudie Berlaar Heikant

Uitwerking naar structuurschetsen, afgestemd met de bevolking
Lees meer

Webdesign by Studio Odilo Girod. Built by Gerben Schmidt, BlogBird.