Evaluatie Brusselse Fietspunten

Tevredenheidsenquête onder de klanten van de vier CyCLO-fietspunten

CyCLO beheert 4 Fietspunten aan de belangrijkste stations van de hoofdstad:  Noord, Centraal, Zuid en Luxemburg. Fietspunten hebben als kerntaak multimodaal vervoer te stimuleren : de fiets gecombineerd met trein of openbaar vervoer op eenzelfde traject. In de Fietspunten hebben kleine reparaties voorrang: de fietsen moeten binnen 24 uur terug de baan op kunnen. De 4 Fietspunten hebben fietsparkings met toegangscontrole die tezamen plaats bieden aan 900 fietsen.

Voor Brussel Mobiliteit voerden wij een evaluatie uit, met als kernvraag: Hoe goed slagen de Fietspunten erin om hun taak naar de gebruiker toe te vervullen?. Om deze vraag te beantwoorden werden door breau M.A.S. 200 Fietspunt-gebruikers en 200 niet-gebruikers in de periode van 24 april tot 25 mei 2017 in de omgeving van de Fietspunten gevraagd bevraagd via een face-to-face enquête. 

De Fietspunten zijn duidelijk het meest bekend voor hun depannage/herstellingdienst en beveiligde fietsenstalling: 77% van de gebruikers weten namelijk dat Fietspunten fietsdepannages/ herstellingen/ onderhoud doen en 66% dat er een fietsenstalling is. Dit betekent nochtans dat een significant aantal van de klanten niet weet dat ze in een Fietspunt ook terecht kunnen voor de fietsenstallingen en de depannages, respectievelijk 34% en 24%.  Het is niet verrassend dat de diensten die het meest bekend zijn, ook het meest gebruikt worden: 65 procent van de bevraagden zijn namelijk naar een Fietspunt gegaan voor een depannage, herstelling of onderhoud, en 55 procent om gebruik te maken van de beveiligde fietsenstalling in het station. De rest van de diensten worden minder gebruikt: informatie over fietsen in Brussel (18%), fietsverhuur (16%), graveren (11%). 

De uitgevoerde enquête laat zien dat de klantentevredenheid bijzonder hoog is. Opvallend is dat alle vier Fietspunten een score rond de 8 op 10 krijgen, met bijna 9 op 10 in het geval van Brussel-Noord en Brussel-Zuid. 


Wil je graag meer weten over dit project?
Contacteer ons !

 Gerelateerde Projecten

Fietsparkeerplan Antwerpen

Passend fietsparkeeraanbod in alle segmenten
Lees meer

Fietsparkeren bij de Rode Loper in Amsterdam

Het centrumgebied opnieuw inrichten. Waar laat je de fietsen?
Lees meer

Fietsparkeren op bestemmingslocaties

Hoe richt je een plein zó in dat iedereen er goed gebruik van kan maken?
Lees meer

Fietsparkeren station Amersfoort

Herinrichting stationsplein: welke stalling het meest uitbreiden?
Lees meer

Fietsparkeren bij treinstations Zuid-Holland

Effectieve vormgeving van het samenwerkingsproces tussen provincie en gemeenten
Lees meer

Webdesign by Studio Odilo Girod. Built by Gerben Schmidt, BlogBird.