Hoe doet Eindhoven het op vlak van fietsveiligheid?
In Eindhoven vonden recent enkele ernstige fietsongevallen plaats. De gemeente wilde daar graag beter op grip krijgen en vroeg ons om te onderzoeken hoe Eindhoven het eigenlijk doet op het gebied van fietsveiligheid. We vergeleken Eindhoven daarom met enkele steden in Nederland met vergelijkbare karakteristieken (relatief klein oud centrum, veel naoorlogse wijken en relatief veel ontvlochten fietsinfrastructuur). Ook bestudeerden we de recente literatuur over (met name) tweerichtingsfietspaden. Met de opgedane kennis op zak, bekeken we een groot aantal kruisingen van tweerichtingsfietspaden en autowegen.
Opvallend waren de verschillen in inrichting die binnen de stad (en in alle andere steden) al kunnen worden gevonden. Op basis van al deze kruisingen en hun functioneren, stelden we een lijst op van kenmerken die bij een fietskruising in de voorrang goed (lijken te) werken. Bijvoorbeeld: Zorg dat het kruisingsvlak voldoende ‘breed’ is zodat het goed zichtbaar is en automobilisten er niet ‘zomaar’ overheen rijden.
Eindhoven blijkt - ondanks de recente ongevallen - goed te scoren op het gebied van veiligheid, maar er waren ook diverse mogelijkheden voor verbetering, variërend van infrastructurele maatregelen tot gedragsbeïnvloeding.
![]() |
Wil je graag meer weten over dit project? |
Thema's:
veiligheid, economie, gezondheid fietsbeleid fietsinfrastructuur NederlandContactpersonen:
Stijn Derkinderen
M: stijn@tridee.eu
T: +32 3 226 77 90
De in 2009 gelegde basis van het succes van de Antwerpse Velo's.
Lees meer
Beleidsregels voor het faciliteren van elektrisch rijden
Lees meer
Evaluatie, werkplanning en takendiscussie om het functioneren te verbeteren
Lees meer
Een integrale MER, vele aspecten evenwichtig wegend
Lees meer
Ongevallenanalyse op een ongevallenbestand van de Politiezone Antwerpen
Lees meer
Zoektocht naar alternatieve methodieken - specifiek Safety Performance Indicators (SPI) Snelheid
Lees meer
Of zoek op één van deze thema's: